Het kleinste en meest eenvoudige composttoilet ter wereld dat goede composteer condities biedt is de minicomposteur, Al is het klein, het heeft een vochtfilter met afvoer en een ventilator op 12 volt en heeft voor- en na- compostering

voor o.a. caravans

De minicomposteur is uitermate geschikt voor: caravans, plezierboten, tuin- en vakantiehuisjes en kleine woonschepen maar kan ook permanent gebruikt worden.
Hoewel klein, voldoet het aan de volgende eisen:

  • volledig reukloos dankzij superzuinige 12 Volt- 1 Watt ventilator (voor luchtafvoer via dak)
  • voorzien van filterbuis met aftap voor overtollig urinevocht
  • verbruikt geen druppel spoelwater
  • heeft geen riool nodig
  • hoeft pas na de vakantie en evt. zelfs pas na het composteren geleegd te worden, want gaat 6 tot 8 weken mee, bij gebruik door 2 volwassenen en 2 kinderen
  • de capaciteit kan met extra vaatjes uitgebreid worden
Voordelen van de minicomposteur boven een chemisch toilet

Wat uit een minicomposteur komt is geen chemisch afval, zoals u dat misschien van het toilet met chemische vloeistof kent. Dit betekent niet alleen een veel lagere belasting voor het milieu, maar ook: geen extra kosten op de camping of in de jachthaven en geen gesjouw in de vakantie!

Toepassing en gebruik
Compact composteur ton
Compact composteur basis

Voor de ingebruikname vult u het toilet met een laag vlas- of hennepsnippers van ca. 10 cm (dat is een strooiselmateriaal dat veel in paardenstallen wordt gebruikt). Tijdens het gebruik kunt u steeds een schepje snippers toevoegen. Het urinevocht wordt continu afgetapt zodat er geen overschot aan vloeistof ontstaat, dat de vaste massa in de mini-CC van lucht zou kunnen afsluiten.
De snippers maken van urinevocht een donkerbruine 'thee' die zich ideaal met water laat verdunnen tot een bemestend, want stikstof-houdend sproeivocht voor de bloembedden of siertuin. U kunt dit vocht echter ook in een klein en mooi plantenfilter, samen met grijs (keuken-, douche-) afvalwater, zelf zuiveren. Bij sta-caravans kunt u ook volstaan door een licht aflopende greppel te graven, de bodem daarvan te beleggen met stevig plasticfolie, en deze goot op te vullen met zand met daarin een drainbuis en daarop teelaarde, waarin u planten zet: een ideaal afvalwaterzuiveringssysteem voor het waswater van enkele personen, inclusief de thee!

Werking

Voor een goede compostering staan garant: strooisel, een klein laagje vocht onderin en ventilatie voor voldoende luchttoevoer. Dankzij deze zuurstofrijke (aerobe) conditie zal de inhoud van de minicomposteur na de vakantie binnen enkele weken composteren. U hoeft, als de minicomposteur vol is slechts de bril eraf te halen en er een deksel voor in de plaats te plaatsen, de ventilatieslang eraf te halen, het vat te keren en even te rollen, en dan weg te leggen in een verloren hoek in de tuin of op de boot. Na ongeveer acht weken kan het vat op de composthoop geleegd worden. Het eindprodukt van deze compostering lijkt op bosgrond.
Als u de mini-CC permanent wilt gebruiken is een of meer wisselvaten aan te raden. Terwijl het ene vat composteert, gebruikt u het volgende vat.

Grootte

De minicomposteur met basis vereist heel weinig (in-bouw-) ruimte. De maten zijn: (l x b x h) 58 x 46 x 62 cm. Het wordt geplaatst achter een 24 cm verhoogde voetenbank. De urine aftap zit achteraan en kan naar twee zijden worden aangesloten.

Kosten
Compact composteur ton
Compact composteur basis
De minicomposteur met basis van 15 mm okume watervast multiplex kost 208 euro incl. bril en ventilator en BTW. Versturen kost 15 euro Hierbij wordt de basis gedemonteerd en worden de schroeven terug gezet op de plaats waar ze horen. Alle onderdelen worden in het vat gedaan met de 10 cm snippers onderin en een zakje snippers voor de eerste dagen. Het per post versturen kost 15 euro. Een extra vat kost 58 euro met 8 euro transport.
Mini CC met ombouw (uitgeklapt)
Mini CC met ombouw (uitgeklapt)
De minicomposteur met houten ombouw is gemaakt van tweemaal gelakt 15 mm Okume multiplex met FSC keurmerk en eikenhouten latten onderaan. De voorkant met bodem is gemaakt als een tweewielig karretje. Hiermee kunt u het volle vat vervoeren. Ook is het een hulpmiddel bij het legen van het vat met gecomposteerde inhoud. De ventilatie- en de urine aansluiting blijven in het achterblijvende deel achter en dus ook verbonden. De minicomposteur met ombouw moet op een pallet verstuurd worden. Dat is duur. Daarom kunt u hem beter afhalen of door ons te laten bezorgen. Kosten afstand op een navigatiesysteem maal 0,30 euro per kilometer. Voorbeeld afstand Heijkampsweg 6 te Wierden tot uw adres 103 km: 103x0,30=30,90 euro.
Mini CC met ombouw
Mini CC met ombouw

Grootte: De ombouw met minicomposteur is groot: lxbxh 80x56x65 cm en kan met de achterkant tegen de wand vast gemaakt worden. De urineafvoer zit achteraan en is draaibaar. De ventilatieaansluiting wordt op de ombouw bevestigd Links of rechts of door de achterwand. Op verzoek boren wij voor u de opening met een diameter van 100 mm voor u op de gewenste plek bij aflevering.

Kosten: De minicomposteur met ombouw en ventilator en omgebouwde bril kost 485 euro incl BTW. Een extra vat kost 58 euro.


U kunt bestellen per email aan (tbhamarATcomposttoilet.nl). Graag ook uw adres en telefoonnummer vermelden. U krijgt dan een email terug met eventueel een levertijd of de vermelding uit voorraad, de kosten en ons Ibannummer. Na ontvangst van minimaal 50% van de kosten sturen wij uw bestelling per postnl met track en tracenummer of bezorgen wij uw bestelling.